vivienn ♥

Néhány sor rólam…

Tanulmányok

14 évesen még nem tudtam mi akarok lenni, ha nagy leszek, ezért a legközelebbi középiskolában tanultam tovább. Fodrász szakmát tanultam 4 évig, de nem ezt a karriert választottam. Ebben a 4 évben sikerült eldöntenem mit szeretnék tanulni: grafika.

Már 12-13 évesen elkezdett érdekelni a kép- és webszerkesztés, 13 évesen próbáltam ki először a Photoshop-ot. Viszonylag gyorsan tanultam, nagyrészt magamtól (nem leírások alapján). Általában úgy tanulom meg egy program kezelését, hogy használom, felfedezem azt.
Mire bekerültem a grafikus képzésre már több éves gyakorlatom volt Photoshop-ban. Az Illustrator és InDesign alapjait a képzésen tanultam meg, de már ott is gyorsabban haladtam a gyakorlattal, mint osztálytársaim.
2 éves OKJ-s képzésemet jelesre végeztem, tanáraim elégedettek voltak a képességeimmel.

Szakmai tapasztalatok

Első munkahelyemen megismertem a Corel Draw programot, bár itt még csak néhány funkcióját kellett használnom, a vektoros tervezésre továbbra is Illustrator-t használtam. Főként úszódresszeket terveztem, valamint a cég arculati elemein is dolgoztam grafikus társaimmal.

Következő munkahelyemen már csak Corel-ban dolgoztam, egész gyorsan elsajátítottam minden számomra szükséges funkciót. Itt már teljesen más munkám volt: grafikai előkészítés különféle emblémázási technológiákhoz: direkt szitanyomás, transzfernyomás, bögreemblémázás, tamponnyomás.
Itt már nem foglalkoztam tervezéssel, kapott anyagot kellett előkészítenünk, gyakran javítanunk/átdolgoznunk. Néha beesett egy-két kreatívabb feladat is, amit szívesen készítettem el.

Ezután ismét volt egy munkahely váltás, de a munka maradt ugyanaz. Annyi különbséggel, hogy kiesett a bögreemblémázás, helyette jött a gravírozás. Itt szintén előkészítőként dolgozom, látványterveket csinálok, grafikákat készítek elő. Talán egy kicsit monotonnak tűnik ez a kreatív tervezéshez képest, de én ezt is ugyanúgy élvezem. A folyamat mindig ugyanaz, de a grafikák változnak. Mindig látni jót és rosszat, van amivel nincs sok munka, van ami igényel némi javítást a technológiának megfelelően.

Hobbijaim

A munkáról ennyit, most pár szó a hobbijaimról.
Mint már említettem, gyerekkoromban elkezdtem a képszerkesztéssel foglalkozni. Ezekben az években főleg képeket retusáltam, illetve manipuláltam szórakozásból. Egyik főbb elfoglaltságom volt képek összerakása különböző darabokból, elemekből. Ezekből néhány megtalálható a Portfóliómban.

Ebben az időszakban másik nagy hobbim volt a weblapszerkesztés, persze a téma az akkoriban fiatalok közt népszerű, “rajongói oldal” volt. Nem is egy ilyen oldalam volt, és a kedvenc részem benne a webdesign volt. Imádtam minél zsúfoltabb és csillogóbb fejléceket tervezni, a hozzá illő modulokkal (sidebar és content dobozok). Ennek köszönhető, hogy elsajátítottam a HTML és a CSS alapjait. Persze tudásom édeskevés egy komplett, funkciókkal ellátott weboldal összeállításához, de egy sablon kisebb átalakításához megfelel.